Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 124
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
što je dogovoreno

Sestrama će
biti plaćeni svi prekovremeni unatrag 3 godine

'15.09.2013.,Zagreb - Predstavnici Hrvatskog lijecnickog sindikata i Strukovnog sindikata medicinskih sestara dolaze na postupak mirenja sa predstavnicima Vlade. Anica Prasnjak. Photo: Jurica Galoic/P
Jurica Galoić/PIXSELL
27.09.2013.
u 21:30

Do 31. prosinca popisat će se prekovremeni sati u prošle tri godine, a potom će se odrediti dinamika njihova plaćanja

Devetodnevnim štrajkom medicinske sestre izborile su za svoju struku rješenja pitanja koja nitko nije desetljećima ni otvorio, rekla je Anica Prašnjak, šefica Strukovnog sindikata medicinskih sestara i tehničara.

Postignut je sporazum koji je temelj za sustavno rješavanje problema sestrinstva, a to su nezapošljavanje unatoč kroničnom manjku sestara, reguliranje nagomilanih prekovremenih sati, plaćanje rada pripravnica i priznavanje naobrazbe sestara.

Previše prekovremenih

U sustavu zdravstva nedostaje 12.000 medicinskih sestara i tehničara, a na burzi rada samo ih je 2000. Ondje gdje ih treba, odnosno u skladu s iskazanim potrebama u zdravstvenim ustanovama te uz suglasnost ministra zdravlja, dopustit će se njihovo zapošljavanje, kako na mjestima s kojih je netko otišao umirovljenjem ili zbog smrti, tako i u slučajevima kada nekome istječe ugovor o radu na određeno vrijeme.

Upravo jer ih je premalo, sestre imaju puno prekovremenih sati iz redovne satnice – to znači da umjesto redovnih 160 radnih sati mjesečno one stalno imaju po 180 do 190, a ljeti i do 240 sati, koji ne samo da se nisu plaćali nego se nisu ni evidentirali.

– Do 31. prosinca popisat će se ti sati, od ustanove do ustanove i od osobe do osobe, do unatrag tri godine, koliko materijalna prava ne zastarijevaju. Potom će se utvrditi način i dinamika njihova plaćanja, dakako, u skladu s gospodarskim mogućnostima – rekla je Anica Prašnjak i dodala kako je za svaku sestru tu riječ o, ugrubo, mjesec dana besplatnog rada na godinu. Puno je tužbi na sudu podignutih zbog tog neplaćanja, i one će zapravo državu više koštati nego da se rad uredno plaćao. Sporazumom je predviđeno pa će se sestrama u dogledno vrijeme priznavati koeficijent složenosti poslova prema njihovoj razini obrazovanja.

– Sestre imaju sveučilišne i veleučilišne razine obrazovanja, nekoliko je doktorica sestrinstva, ima magistrica sestrinstva. Te su razine obrazovanja nužne za, primjerice, mjesto glavne sestre, rad u školama, rukovođenje klinikama – objašnjava Prašnjak javnosti manje poznate činjenice i dodaje kako jedna dr. sestrinstva, recimo, vodi jedan dom zdravlja.

Rokovi zadani

Radna skupina počet će 1. listopada raditi na uredbi o koeficijentima složenosti poslova, koja bi trebala biti gotova do kraja prosinca. Kad je riječ o pripravnicima, i oni su obuhvaćeni sporazumom. Dosad su sestre pripravnice radile volonterski jer moraju proći pripravnički staž prije stručnog ispita i licencije, a plaćat će im se otprilike 80 posto plaće tog radnog mjesta. Ipak, primjena svega dogovorenog ovisit će uvelike o financijskim mogućnostima države.

>>Medicinske sestre i tehničari prekinuli štrajk!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije